MR (Manyetik Rezonans)
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR)
MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), zararlı röntgen ışınları içermeyen, çok güçlü bir mıknatıs alanı içinde radyo dalgaları ile vücuttaki hidrojen atomunun titreşimini sağlayarak vücut kesimlerinin incelenmesini sağlayan bir tekniktir. Bu amaçla yalıtılmış odalar içerinde, hasta çok güçlü ve tünel şeklindeki bir mıknatıs içerisinde masada yatar ve hareketsiz kalır. MR tetkiki boyunca hareket etmeden, sakin nefes alıp vererek yatmanız gerekir. Bazı incelemelerde kısa süreli nefes tutmanız istenebilir.

Mıknatısın gücü yeryüzünde maruz kaldığımız manyetik gücün en az 10.000 katıdır. İşte bu nedenle MR odasına girerken üzerinizdeki tüm çıkabilen metaller (kemer, saç tokası, takılar, bozuk para, anahtar, diş protezi) dışarıda bırakılır. Mıknatıs alanı kredi kartı, CD, teyp bandı gibi manyetik kartları da bozarak kullanılmaz hale getirir. Radyo dalgaları sadece inceleme yapılırken ortamda bulunur. Cihaz inceleme anında mıknatıs alanının şiddetini ve yönünü değiştiren karmaşık mekanik sistemleri nedeniyle çok gürültü oluşturur. Özellikle çalışma esnasında kalp pilini bozar, bu nedenle kalp pili taşıyan hastalar kesinlikle MR tetkikine alınmazlar.
Vücutta bulunan protez adını verdiğimiz materyaller eğer demir yada çelik içeriyorsa (bu tip malzemelere “MR uyumsuz” diyoruz), bulundukları bölgeleri incelemek ve görüntülemek mümkün olmaz. Örneğin MR uyumsuz kalça protezi olan bir hastada rektum, prostat ya da rahimin görüntülenmesi mümkün olmayabilir. Protezi olan hastaya MR’ ın zararı yoktur ancak o bölgeden görüntüleme yapılamaz. MR’ın bilinen ve ispatlanmış bir zararlı etkisi yoktur.
Bilgisayarlı tomografiden farkı inceleme süresinin uzun oluşu ve inceleme sırasında hafif derecede gürültülerin yer almasıdır. İnceleme sırasında hastalıklı bölge ve normal oluşumların daha iyi değerlendirilmesi açısından damar yolu ile az miktarda ilaç verilmesi gerekebilir. Manyetik rezonans görüntüleme özellikle yumuşak dokuların değerlendirilmesinde en yüksek çözünürlüğe sahip yöntemdir. Dokuların su içeriklerine bağlı olarak farklı diziler ile istenilen bölge hakkında bilgi elde edilebilir.
MR dokunun çok farklı kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceleyebileceğinden tetkik süreleri uzundur (20-30 dakika). Bazen hasta dokuyu sağlıklıdan ayırt edebilmek amacıyla lavman yoluyla makattan veya damardan MR’ye özel ilaçlar verilebilir.
Rektum ve prostat incelemelerinde daha ayrıntılı görüntü oluşturmak amacıyla anüsten sokularak rektuma özel bir anten yerleştirilebilir. Ancak teknolojik gelişmeler ile sadece karın üzerine yerleştirilen özel antenler ile de benzer kalitede inceleme yapılabilmektedir.
Özellikle kalın barsak tümörlerinde MR kolonoskopi ile görülen tümörlerin barsak duvarı ve etrafındaki dokulara olan yayılımını belirlemek amacıyla kullanılır.
İnce dilimler olarak tanımlanabilecek kesitler ile her düzlemde farklı görüntüler alarak kitlelerin yaygınlığını belirlemek ve tedaviyi planlamak amacıyla kullanılır.
Tags In
Anal Hijyen
Aspirin & Kolon Kanseri
Dışkılama & Yanlış Yapılanlar
Dışkılama Nasıl Olur?
Genler
Kanser Nedir?
Kanserden Korunmanın Yolları
Lifli Gıda – Posa
Kıl Dönmesi Hastalığı
Anal Apse
Makat Derisi Katlantısı
Anal Fissür (Makatta Çatlak)
Anal Fistül (Makat Fistülü)
Hemoroid (Basur)
İç (İnternal) Hemoroid
Dış (Eksternal) Hemoroid
Anal Tromboz
Makatta Şişlik
Dışkıda Kan (Makattan Kanama)
Makat Etrafındaki Rahatsızlıklar
Makatta Kaşıntı (Pruritus Ani)
Bağırsak Hastalıkları Nelerdir?
Kabızlık (Konstipasyon)
Meckel Divertikülü
Karsinoid Tümör
İshal (Diyare – Diare)
Apandisit
Aşırı Gaz – Bağrsak Gazı
Hirschsprung Hastalığı
Bağırsak Tıkanması
Crohn Hastalığı
Polip
Radyasyona Bağlı Proktit
Bağırsak Düğümlenmesi
Divertiküler Hastalık
Stoma (Ostomi)
Ülseratif Kolit
İrratabl Bağırsak Sendromu
Pataloji Raporu (Bağırsak)
Patoloji Raporu (Polip)
Kolon Kanseri
Rektum Kanseri (Kalın Bağırsak Kanseri)
Kalın Bağırsak Kanseri
İnce Bağırsak Kanseri
Anal Kanser (Makat Kanseri)
HNPCC – LYNCH Sendromu
FAP Sendromu
Patoloji Raporu (Bağırsak)
Kalın Bağırsak Kanseri Önlenebilir Bir Hastalıktır
Rektum Kanserinde Ameliyatsız Tedavi
İnce Bağırsak Karsinoid Tümörleri
Dışkı Kaçırma (İnkontinans)
Rektal Prolapsus
Pelvik Taban Hastalıkları
Pelvik Taban Egzersizleri
Rektosel
Rektal Ülser (SRÜ)
Pelvik İnflamatuar Hastalık
Mide Kanaması
Frengi – Sifiliz Hastalığı
Klamidya
Kuyruk Sokumu Ağrısı
AIDS (HIV Enfeksiyon)
Bel Soğukluğu (Gonore)
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Genital Herpes
Genital Siğil (HPV)
Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Kolonoskopi
Anorektal Testler
MR (Manyetik Rezonans)
Anoskopi
Kapsül Endoskopi
PET CT/BT
Bilgisayarlı Tomografi (CT/BT)
Ultrasonografi
Defekografi
Su Tutma Testi
Kalın Bağırsak Filmi
Sanal Kolonoskopi
Polipektomi
Rektoskopi
Sigmoidoskopi